Henkilökohtainen verkkosivu auki 5 päivässä
Henkilökohtainen verkkosivu on sinun henkilöbrändisi digitaalinen sydän Näillä ohjeilla luot sivusi kuudella askeleella - vain viidessä päivässä!
Luo sivu, joka on omissa käsissäsi, teet verkostoosi ammattimaisen vaikutuksen.
Miksi henkilökohtainen verkkosivu on sinulle tärkeä henkilöbrändin elementti?
- esittelet itse parhaat puolesi
- kasvatat digijalanjälkeäsi
- parannat löydettävyyttäsi
- houkuttelet luoksesi
- päätät mitä julkaiset ja mitä et
Näillä ohjeilla onnistut, vaikket olisi koskaan tehnyt yhtään verkkosivua.
Ne, jotka ovat saaneet sivunsa pystyyn, kertovat myöhemmin miten helposti homma onnistui, kun vain ryhtyi tekemään. Väitän, että (lähes) kuka tahansa saa helppokäyttöisillä työkaluilla sivut pystyyn muutamassa päivässä ilman yhtään teknistä osaamista.
Puhun nyt henkilökohtaisesta sivusta, en yrityksen verkkosivusta. Henkilökohtainen sivusi voi olla yksinkertainen ja sen tarkoitus on korostaa sinun osaamistasi ja saavutuksiasi ja houkutella luokseen, lisätä luottamusta ja helpottaa lähdekritiikkiä.
Muista, että et omista Linkedin profiiliasi tai Facebook-sivuasi, niiden kuvia, tekstejä tai muuta sisältöä, mutta oman verkkosivusi omistat. Voit muokata sivusi ulkoasua, sisältöä ja laajentaa sitä halujesi ja intohimosi mukaan. Voit laajentaa verkkokauppaan, ryhtyä bloggaamaan, julkaista videoita, lisätä portfolion, you name it.
Askel 1.
Valitse alusta.
Vaihtoehtoja on paljon. Tässä muutama helppo verkkosivualusta, joita olen itsekin käyttänyt:
WIX * WEEBLY * SQUARESPACE * WORDPRESS
- Toteuttaa visiosi täsmälleen
- Yli 500 muokattavaa mallipohjaa
- Monipuolisin editori
- Helppo käyttää, raahaa ja tiputa
- Weebly + Square (maksut) – kaksi mahdollisuutta
- Työkalut blogin ja verkkokaupan luomiseen
- Upeat mallipohjat
- Hyvä aloitusopastus
WORDPRESS TAI BLOGGER
- Monipuolinen, hyvä blogialusta
- Valmiit templatet ja mahdollisuudet
Huom! Älä hämäänny, vaikka tässä wordpress on kahteen kertaan, sillä kaksi erilaista verkkosivualustaa nyt vain käyttää samaa nimeä. Erotat ne päätteestä. com tarkoittaa valmista pohjaa. Valitset mallin ja alat tehdä sisältöä. .org tarkoittaa paljon suurempia mahdollisuuksia vaikuttaa sivuusi ja luoda siihen lisätoimintoja.
Jos haluat enemmän mahdollisuuksia, etkä pelkää teknisempää tekemistä tai koodaamista, valitse https://wordpress.org/. Tämä vaatii käyttäjältä enemmän osaamista ja usein wordpress.org -sivut teetetään ammattilaisella, ylläpito onnistuu tavan käyttäjältä.
Jos haluat lisätietoa, tutustu vaikka tähän:
Compare Weebly vs Wix vs Squarespace vs Wordpress
Henkilökohtainen lisävinkkini henkilökohtaiseen verkkosivuun on KAJABI. Luet tätä tekstiä Kajabin verkkosivuilla, joten kerron bloggauksessani Kajabi, omaa osaamista myyvän yrittäjän paras kaveri - miksi päädyin itse tekemään verkkosivut, verkkokaupan ja oppimisalustan Kajabilla.
Askel 2.
Varaa ja rekisteröi oma verkkotunnuksesi eli domainisi, valitse webhotelli ja lisää sähköpostiosoite
Voit helposti varata ja rekisteröidä verkkotunnuksesi eli domaininin joko itse tai verkkosivujesi palveluntarjoajan avulla. Jos haluat .fi - verkkotunnuksen, kannattaa tutkia vaihtoehtoja sekä googlailemalla että verkkotunnushakupalvelusta:
https://www.traficom.fi/fi/viestinta/fi-verkkotunnukset/fi-verkkotunnushaku
Huom! Jos sinulle sopii .com sinun ei tarvitse tehdä verkkotunnuksen varausta. Kunhan vain avaat sivun. Tässä ei ole oikeaa tai väärää ja molempia näkee.
Kun haluat tulla löydetyksi omalla nimelläsi, varaa domain eli verkkotunnus nimellesi. Verkkotunnuksesi on henkilöllisyytesi ja käyntikorttisi internetissä. Vaikket heti käyttäisikään sitä, varaa nimi käyttöösi. Jos olet tosissasi, teet sen heti.
Useimmilla webhotelleilla on kokonaispalvelu, jossa saat hoidettua oman verkkotunnuksen, webhotellin ja sähköpostipalvelut. Maksut alkavat noin 5 - 10 euroa/kk, joilla saat verkkosivun auki, verkkotunnuksen toimimaan ja ylläpidon sekä sähköpostiosoitteen - yleensä 1-3 osoitetta.
Suomalaisia palveluntarjoajia ovat mm Louhi ja Zoner, joista molemmista kokemuksia. Kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin.
https://www.zoner.fi/webhotellit/
https://www.louhi.fi/
Sähköpostille vaihtoehto on myös gmail joka on ilmainen. Näin luot gmail-tilin:
https://support.google.com/a/answer/172171?hl=en
Askel 3. Suunnittele verkkosivusi rakenne
Näitä elementtejä tarvitset:
- Laadukas ja riittävän korkea-resoluutioinen kuva sinusta
- Lyhyt esittelysi (200 merkkiä)
- Pidempi tarinasi
- Sosiaalisen median kanavat (linkit) joista sinut löytää
- Linkit ulkopuolisille sivuille, joissa mahdollisesti juttuja tai mainintoja sinusta
- Esimerkkejä: linkkejä, kuvia, videoita, arvioita tai referenssejä tai muuta esittelyä työstäsi
- Yhteydenottolomake tai ainakin yhteystiedot: puhelinnumero, sähköpostiosoite
- Blogi, jos päätät alkaa bloggaamaan
- Etsit ja valitse ne avainsanat, joita käytät kuvaamaan osaamistasi - millä sanoilla asiakas hakee tietoa osaamisestasi tai tuotteistasi? Tämä on tärkeää ja palataan tähän kohdassa Google Analytics. Käytä johdonmukaisesti vähintään 5 avainsanaa, mieluummin 15-20.
Sivusi elementtien tehtävä on kertoa kuka olet, mitä olet saanut aikaan, mitä teet tällä hetkellä ja/tai mihin tähtäät sekä miten sinuun saa yhteyden.
Kun rakennat ensimmäistä sivuasi, pidä se kirkkaana ja ytimekkäänä. Älä yritä saada sinne kaikkea ja liikaa tietoa. Voit aina ohjata kävijöitä tutustumaan sinuun myös esimerkiksi Linkedinissä, Facebookissa, Twitterissä tai muissa kanavissa.
Askel 4.
Tee ensimmäinen luonnos ja pyydä palautetta
Seuraava askel on luoda sivun ensimmäinen luonnos. Ennenkuin julkistat sen, pyydä muutaman luottohenkilösi palaute.
SIVUT PYSTYYN 5 PÄIVÄSSÄ
Jotta saat sivusi varmasti pystyyn, luo viiden päivän aikataulu ja pistä koko hommalle deadline.Tee joka päivä jotain sivusi hyväksi.
Esimerkki viiden päivän aikataulusta.
Päivä 1.
Valitse työkalu, jolla teet sivusi, valitse palveluntarjoaja ja valitse ja rekisteröi domainisi.
Päivä 2. Suunnittele sivusi rakenne.
Päivä 3. Tee rautalankamalli sivustasi.
Päivä 4. Aloita sivujen tekeminen ja lisää visuaaliset elementit. Jos tarvitset paljon kuvia, tutustu bloggaukseeni parhaat ilmaiset kuvapankit.
Päivä 5. Lähetä ensimmäisestä luonnoksesta linkki viidelle valitulle ystävälle ja kollegalle ja pyydä palautetta.
Kun ystäväsi ovat antaneet palautteita, ota ne huomioon ja tee muutoksia. Kun olet sen vaiheen tehnyt, pistä koneesi kiinni, anna sivuille ja ajatuksillesi päivä pari aikaa muhia. Kun palaat sivuillesi pienen tauon jälkeen, näet ne tuorein silmin ja pystyt hiomaan asioita.
Tee lopulliset editoinnit ja lisää linkit sosiaalisen median profiileihisi ja sivuihisi. Varmista, että sosiaalisessa mediassa on myös tieto sivuistasi ja että visuaalinen ilme, kuten kuvat, värit ja tekstit, ovat yhtenäisiä kaikissa paikoissa.
Askel 5. Google Analytics
Vielä viimeinen silaus. Ja sitten, tadaa, saat sivu julki ja voit kutsua maailman kylään luoksesi.
Miksi tarvitset Google Analyticsia?
Mitä enemmän dataa sinulla on, sitä paremmin onnistut saamaan vierailijoita sivullesi ja markkinoinnissasi, koska markkinointi on kerätyn tiedon avulla johtamista.
Google Analyticsissa on datan seurannan ja hyödyntämisen mahdollisuuksia ja se auttaa sinua ymmärtämään - täysin ilmaiseksi - miten kävijät löytävät sivusi, mitä he siellä tekevät ja kauanko viihtyvät. Näet liikenteen määrän, lähteet ja avainsanat, joilla sivullesi päädytään.
Tästä opit miten asennat Google Analyticsin sivullesi:
https://support.google.com/analytics/answer/1008015?hl=en
Googlesta tulee kaverisi, kun opit edes vähän ymmärtämään sitä ja hyödyntämään sen tarjoamat mahdollisuudet.
Kerrataanpa vielä
Sinulla on nyt
- Oma verkkotunnus
- Verkkosivu
- Sähköposti
- Analytiikka
Nyt voit julkaista sivusi ja varmistaa, että linkit sivulta sosiaaliseen mediaan toimivat. Tarkista myös linkitykset sosiaalisesta mediasta uudelle sivullesi.
Sivu on nyt käyntikorttisi verkossa. Koska tämä on ensimmäinen verkkosivusi, älä ota siitä stressiä, mutta tutustu ja testaa mahdollisuuksiasi. Oikeasti ensimmäinen versio vain varjo siitä millaiseksi se voi kehittyä ja kasvaa.
Muista, että itse olet vastuussa ylläpidosta, analytiikan hyödyntämisestä ja sähköpostiin vastaamisesta sekä siitä, että pidät tiedot ajantasalla.
Onnittelut!
Olet nyt kääntänyt uuden sivun elämässäsi.